První zmínky o vaření piva ve Vysokém Chlumci pocházejí již z roku 1466. Od roku 1474 byl majetkem roudnické větve tradičního českého šlechtického rodu Lobkowiczů, který jej s přestávkami v letech nesvobody vlastnil až do roku 2006. V současné době je pivovar v majetku K Brewery, ryze české společnosti usilující o návrat k tradici českého pivovarnictví.
První dochovaný popis pivovaru ve Vysokém Chlumci je z roku 1611 – už tehdy měl pivovar dvě varny. První detailní popis technologie vaření piva pochází z roku 1642. Roku 1652 prošel pivovar, zdevastovaný po třicetileté válce, rozsáhlou rekonstrukcí. Pivo vyráběné ve vysokochlumeckém knížecím pivovaru mívalo po staletí skvělou pověst.
V letech 1939–1945 a 1948–1992 neměli Lobkowiczové možnost pivovarem disponovat. Až po roce 1992, kdy jí byl pivovar vrácen v restituci, investovala rodina Lobkowiczů značné prostředky do modernizace a inovace vaření piva ve Vysokém Chlumci. Po těchto úpravách získalo chlumecké pivo zpátky kvalitu, která ho proslavila v minulosti.
Nový vlastník, společnost Pivovary Lobkowicz, bude i v budoucnosti dbát na to, aby si piva z vysokochlumeckého pivovaru udržela svůj osobitý styl a jakost. Věříme totiž, že bohatství českého pivovarnictví spočívá v osobitém charakteru jednotlivých pivovarů a v rozmanitosti, která tak sama přirozeně vzniká.
Při vaření piva vždy respektujeme charakter značek a produktů a ctíme řemeslo. Pivo se vaří dle tradičních receptur za použití kvalitních surovin a pečlivě dodržovaných osvědčených postupů. Jen tak vznikají opravdová, nešizená piva.
Produkce pivovaru:
Démon (13°), polotmavý ležák
Vévoda (11°), světlý ležák
Vévoda (11°), světlý kvasnicový ležák
Kníže Václav (13°), světlý kvasnicový ležák
Baron (12°), tmavý ležák
Princ MAX X (10°), světlé výčepní
Borůvka (10°), světlé výčepní
Chlumecký Vít pšeničný ležák
Zdroj: www.pivovar-vysokychlumec.cz