Rakovničtí vařívali od nepaměti pivo dvoje: bílé – pšeničné a černé – ječné. Pšeničné bylo bledé a říkalo se mu také bílé. Bylo řízné, sladší chuti. Často se po něm vařilo ještě pivo řídké. To se ve zbylém mlátě nechalo více sladiny, aby po dalším kvašení ještě vzniklo jakési slabé pivo. Bylo určeno hlavně čeledi a chudým lidem. Po čase bylo jeho vaření zakazováno, aby nesvádělo nepoctivé pivovarníky k „lehčení“ veškerého piva. Vedle toho rakovničtí vařili pivo z ječmene, přidávali do něj hojně chmele, nechávali je dlouho ležet a říkali mu odtud pivo ječné, „černé“ nebo staré. Bývalo lehčího rázu, chuti nahořklé, vyživovalo skrovněji, ale „čistilo“ krev. Oboje rakovnické pivo bylo silné, sytící, opojné, což mu zjednalo onu výbornou pověst.
Jak se vaří pivo v Rakovníku?
„Uvaří se kotel vody, poleje jí slad v putně a přikryje plachtou, aby to nevychladlo.
Pak se znovu v kotli vaří, až se vidí, že je dosti. Přistaví se kadečka, v níž byl kříž a dénko samé dírky. Na dénko dají se ovesné věchtě a přes ně se přecedí. Tak pak sběhne pivo čisté, dá se znovu na kotel a jak dobře vře, přidá se chmele. Jak to dobře sevře, vyleje se na troky, schladí a přidá kvasnic. Pak se vlije do bečiček a nechá vypotit kvasnice. Z bečiček může jít k šenku…“
(Recept ze 14. století…)
Produkce pivovaru
Světlé výčepní
Světlý ležák
11° Světlý ležák
Tmavé výčepní
Polotmavé výčepní
Světlý ležák za studena chmelený
Medový speciál
ČERNOVAR světlý ležák
ČERNOVAR tmavý ležák
PRAŽAČKA světlé výčepní pivo
Zdroj: www.pivobakalar.cz