Při výrobě piva v Pivovaru Novosad jsou zachovávány tradiční postupy vaření piva, které jsou známy již po staletí. Pivo se vaří ze 4 základních surovin, z ječného sladu, z chmele, z vody a po dovaření se do kvasných tanků přidávají pivovarské kvasnice Do našeho piva nepřidáváme žádné konzervanty, dochucovadla, barviva, pěniva ani ředidla. Naše pivo nefiltrujeme ani nepasterizujme, proto také tvrdíme: „Naše pivo je lék!“
Postup výroby:
Ječný slad rozemeleme ve šrotovacím stroji a vysypeme do varného kotle, kde jsme si dopředu napustili vodu o teplotě 36°C. Vodu s rozemletým šrotem zapáříme horkou vodou až k teplotě 51°C, v této fázi štěpíme bílkoviny obsažené ve sladu. Po zapářce převedeme 1/3 do vyhřáté scezovací kádě a zbylý obsah dále rmutujeme (štěpíme cukry). Po zcukření uvedeme rmut do varu a přepouštíme po částech do scezovací kádě. Tam ustálíme teplotu na 78°C. Po ustálení díla již dále hovoříme o sladině. Sladinu poté scedíme, oddělíme pevné složky vylouhovaného sladu (mláta) od čisté sladiny. Mláto poté zakropíme horkou vodou a tento tzv. výstřelek znovu smícháme se sladinou. Tento proces opakujeme dvakrát a poté vždy scezujeme. Vylouhované mláto následně odvedeme odpadním kanálkem ven ze scezovací kádě a dále jej již nezpracováváme. I po vylouhování je ale mláto bohaté na živiny a dá se s ním velmi dobře krmit dobytek, ryby nebo lesní zvěř. Dříve se z mláta dokonce peklo pečivo.
Scezenou sladinu bohatou na vylouhované cukry a bílkoviny uvedeme do varu a přidáme k ní chmel. Chmel nám po přidání slouží jako přírodní konzervant a dodává nám i charakterictickou chuť a aroma. Chmel přidáváme během vaření celkem čtyřikrát. Sladinu s chmelem vaříme po dobu přibližně 90 minut a výsledný roztok po dovaření nazýváme mladina.
Mladinu po dovaření převedeme do odstředivé kádi a necháme odstředit vysrážené bílkoviny s chmelem doprostřed nádoby. Po odstátí (30 minut) spíláme (odčerpáváme) čistou mladinu do chladiče, ze kterého studená mladina teče do kvasných tanků. Do kvasných tanků přidáme kultury pivovarských kvasnic a necháme přeměňovat cukry na alkohol (10°C) až na požadované prokvašení 70%. Po dosažení této hodnoty se mladé pivo zchladí na 2-3°C, kvasnice si sednou na dno kádě a zelené pivo odčerpáme do ležáckých tanků, kde pivo zraje po dobu přibližně 70 dnů. Po dozrání je pivo hotové a může se přečerpat do přetlačných tanků odkud se stáčí do sudů, do lahví a nebo teče přímo do pivovarské restaurace.