Svatováclavský minipivovar byl poprvé otevřen v centru města v červnu 2006 na adrese Riegrova 22, Olomouc. V prosinci 2008 byl provoz pivovaru na této adrese ukončen a 11. května 2010 byl otevřen minipivovar se stylovou pivnicí v historickém centru města u Katedrály sv.Václava v blízkosti Arcibiskupského paláce na ulici Mariánská 4, Olomouc.
Pivo v našem pivovaru vyrábíme z nejkvalitnějších sladů a žateckého chmele. Při výrobě nepoužíváme chemické preparáty. Pivo podáváme v přirozeném stavu bez pasterizace a filtrace přímo z ležáckých tanků..
Pivovar nabízí tyto druhy piva
ječmenný ležák Svatováclavská dvanáctka
představuje bohatou chuť piva, plnou barvu a hořkost
desítku Vašek
pivo s nezaměnitelnou chutí,
tmavou třináctku pana Bruna náš tmavý speciál, je vařen dle originální receptury ze čtyř druhů sladu, není sladký jako běžná tmavá piva, ale má plnou chuť po chmelu a karamelu
Hefe-Weizen pšeničná třináctka
charakterizuje jemnější originální chuť pšeničného piva světlejší barvy a jako všude na světě se i u nás podává s plátkem citronu.
Při významných příležitostech vaříme Vídeňský ležák a různé speciály (višeň, ananas, pomeranč, grep, citron …)
Technologie pivovaru
Dvounádobová měděná varna se nachází přímo v restauraci, zbývající část technologie ve sklepích domu.
VARNA – pivo vaříme klasickou dvourmutovou technologií výhradně z českých surovin (moravský slad, žatecký chmel, kulturní kvasnice a voda)
SPILKA – po uvaření piva ve varně se tzv. mladina zchladí na zákvasnou teplotu, což je 8°C a zakvasí kvasnicema. Poté probíhá hlavní kvašení v kvasných kádích (spilkách) po dobu 7 – 12 dnů. Prokvašené pivo se následně stáčí do ležáckých tanků.
LEŽÁCKÝ SKLEP – pivo zde dozrává v ležáckých tancích 5 – 6 týdnů při teplotě 2°C pod tlakem 0,5-1 bar. Po dozrání čepujeme pivo přímo z ležáckých tanků.
Plnění soudků
Pro zájemce plníme pivo do 5 l soudků Vámi donesených. Dále můžeme naplnit naše 15 l, 30 l, 50 l sudy.