Ve Vyškově se pivo vaří již od r. 1680


vyskovske-pivo
Vaření piva ve Vyškově má dlouholetou tradici, která sahá až do středověku. Jestliže biskup Tas z Boskovic obnovil roku 1460 vyškovským měšťanům várečné právo zaniklé v husitských bojích, je zřejmé, že se ve Vyškově vařilo pivo již před těmito válkami. Várečné právo bylo opětovně městu Vyškovu písemně potvrzeno v letech 1498 a 1588.

Rok 1680, který je uváděn jako počátek založení pivovaru ve Vyškově, kdy byl z nařízení olomouckého biskupa Karla z Lichtenštejna dostavěn dnešní pivovar, tedy nepředstavuje začátek vaření piva ve Vyškově. Olomoucké biskupství vedlo pivovar ve své režii od roku 1680 do října 1855.
Od této doby byl pivovar pronajat různým nájemcům, což trvalo až do konce roku 1945. V období řízení pivovaru byl pivovar několikrát stižen požárem, vždy však došlo k obnovení výroby piva a již v roce 1908 byl instalován první plnící aparát na stáčení piva do lahví.
V roce 1945 byla dána firma nájemce pod národní správu a v roce 1948 znárodněna. Do 31. 3. 2011 provozoval pivovar státní podnik Jihomoravské pivovary, a.s. Od 1. 4. 2011 v pronajatých prostorách vyrábí pivo společnost CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s.

Desítka
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlé výčepní pivo plzeňského typu. Slámově nazlátlá barva, střední hořkost se svěží dobrou pitelností. I všední den může být krásný…

Džbán
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlý ležák plzeňského typu. Plnější, mírně sladové pivo s vyváženou hořkostí. Nejpopulárnější Vyškovské pivo. Pečlivý výběr surovin, dlouhá doba zrání s více jak 40 dny při nízkých teplotách.

Březňák
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlý prémiový ležák plzeňského typu, jemuž se při výrobě věnuje zvýšená péče. Charakteristická vyšší plnost, harmonická intenzivnější hořkost, zlatá barva. Zrání v ležáckých sklepích probíhá minimálně 60 dnů při nízkých teplotách.

Generál
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Speciální světlé pivo. Jemná harmonicky vyvážená hořkost. Velmi dlouhé zrání při nízkých teplotách. Vyšší plnost a pečlivý výběr kvalitních surovin umocňují celkový dojem.

Tmavý džbán
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Tmavý ležák. K výrobě se používá čtyř druhů speciálních sladů. Charakteristická je jeho velmi tmavá barva a plně sladově karamelová chuť a vůně.

Řezák
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Polotmavý ležák. Doplňuje řadu piv vyráběných ve vyškovském pivovaru. Jeho výroba spočívá ve vhodném smísení dvou druhů piv ve správném poměru a čase technologického procesu. Spojuje v sobě chutě světlého sladu a tmavých sladů.

Atlet
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlejší barvy, lehce pitelné se střední hořkostí. Nízký obsah alkoholu pro nejběžnější konzumaci. Vhodný k doplnění chybějících tekutin v lidském organismu, při práci i při sportu.

Alkostop
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světle zlaté, mladinová chuť je příjemně doplněna hořkostí z užitých chmelů. Nealkoholické pivo pro řidiče, sportovce a při fyzicky náročné práci. Doplnění tekutin, vitamínů a prospěšných látek v pivu obsažených.

Jubiler 16,80
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlý speciál. Výjimečně silné pivo s průměrným obsahem alkoholu 7,5 % obj., které bylo vyrobeno při příležitosti 325. výročí založení pivovaru ve Vyškově. Občasné várky tohoto speciálního piva jsou i nyní k dostání. Jubiler 16,80 se vyznačuje silnou hořkostí, tmavším odstínem jantarové barvy, silným řízem, plností chuti a velmi hustou pěnou. Jde o pivo s nejdelší dobou zrání v ležáckém sklepě ze všech druhů piv vařených ve vyškovském pivovaru.

Zdroj: www.pivovyskov.cz


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..